ARKIB : 07/01/2001
KUALA LUMPUR 6 Jan. - Bubur lambuk Kampung Baru yang terkenal dengan rasa
dan resipinya yang tersendiri kini diberi nama baru iaitu bubur lambuk Agong
Kampung Baru.
Pemberian nama baru itu disempurnakan oleh Yang di-Pertuan Agong, Sultan
Salahuddin Abdul Aziz Shah pada majlis Rumah Terbuka Malaysia 2001 yang
diadakan di Istana Budaya di sini, hari ini.
Pengerusi Jawatankuasa Masjid Jamek Kampung Baru, Datuk Aziz Jamaludin
Mohd. Tahir berkata, Yang di-Pertuan Agong telah berkenan untuk memberikan nama
baru itu ketika lawatannya ke Masjid Jamek pada 22 Disember lalu untuk
menyampaikan bubur lambuk kepada orang ramai.
Bubur lambuk Kampung Baru sejak 50 tahun lalu diedarkan secara percuma
kepada orang ramai pada bulan Ramadan dan ia terkenal kerana rasanya yang cukup
enak.
''Baginda hendak masak sama tetapi kebetulan bubur semua sudah masak,
Baginda telah bertitah sebanyak empat kali hendak menamakan bubur lambuk itu
dengan nama bubur lambuk Agong Kampung Baru.
''Hari ini secara rasminya Baginda telah berkenan menamakan bubur lambuk
itu,'' katanya kepada pemberita pada majlis Rumah Terbuka Malaysia 2001 yang
diadakan di Istana Budaya di sini sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri tahun
ini.
Pada majlis rumah terbuka itu juga baginda telah mengambil kesempatan untuk
mengacau bubur lambuk yang sedang dimasak.
Hadir sama pada majlis tersebut ialah Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri
Abdullah Ahmad Badawi dan isteri, Datin Seri Endon Mahmood serta rakyat dan
pelancong asing.
Mengulas lanjut menurut Aziz walaupun bubur lambuk Kampung Baru itu telah
bertukar nama, resipinya tidak berubah apabila bahan-bahan yang sama digunakan
untuk menyediakannya.
Beliau berkata, pada masa depan Jawatan kuasa Masjid Jamek bercadang untuk
mengekalkan rekodnya dalam Malaysia Book Of Records yang telah menghasilkan 100
kawah bubur lambuk.
Pada 30 November lalu, Jawatankuasa Masjid Jamek dengan kerjasama
Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan telah berjaya memasak 100
kawah bubur lambuk untuk diagihkan kepada orang ramai.
Acara memasak bubur paling banyak yang pernah tercatat dalam buku itu
sebelum ini ialah sebanyak 36 periuk besar.
Sumber-Artikel Penuh:
http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2001&dt=0107&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=hn_08.htm#ixzz4bJV1S2aO
© Utusan Melayu (M) Bhd
Tiada ulasan:
Catat Ulasan