Sabtu, 30 November 2013

Allahyarham Ghafar diberi penghormatan negara

ABDULLAH Ahmad Badawi dan Najib Tun Razak menyertai sembahyang jenazah untuk Allahyarham Ghafar Baba di Kuala Lumpur, semalam.


KUALA LUMPUR 23 April - Bekas Timbalan Perdana Menteri, Allahyarham Tun Ghafar Baba selamat disemadikan sebagai seorang negarawan di Makam Pahlawan, Masjid Negara di sini hari ini.
Allahyarham merupakan pemimpin negara yang keempat disemadikan di kawasan kubah Makam Pahlawan tersebut yang turut menempatkan Perdana Menteri kedua dan ketiga, Tun Abdul Razak Hussein dan Tun Hussein Onn serta Timbalan Perdana Menteri kedua, Tun Dr. Ismail Abdul Rahman.
Ghafar meninggal dunia di Pusat Perubatan Gleneagles Intan (GIMC) di sini, pada pukul 7.35 pagi kerana komplikasi jantung, paru-paru dan buah pinggang.
Allahyarham berusia 81 tahun.
Anak kedua Allahyarham, Tamrin berkata, semua anggota keluarga terdekat berada di sisi bapanya, ketika Allahyarham menghembuskan nafas terakhir.
Jenazah Allahyarham kemudiannya dibawa pulang dengan van Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) ke rumahnya di No. 15, Lorong Bukit Pantai 5, Bangsar di sini, sebelum dibawa ke Masjid Negara.
Jenazah Allahyarham tiba di Masjid Negara pada pukul 2.10 petang dengan disambut oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.
Sejurus tiba, keranda jenazah yang bersalut Jalur Gemilang dan diusung 10 pegawai tentera dan polis, ditempatkan di tengah dewan syarahan utama Masjid Negara.
Ketibaan jenazah turut diiringi oleh ahli keluarga Ghafar dan bekas isterinya, D. Heryati Abdul Rahim. Hadir sama orang-orang kenamaan terdiri daripada menteri-menteri Kabinet dan ahli-ahli politik.
Sejurus setelah jenazah diletakkan di dewan utama, kelihatan Perdana Menteri membaca doa untuk Allahyarham selepas memanggil ahli keluarga Ghafar turut serta.
Selepas bacaan doa, Abdullah bersalaman dan mengucapkan takziah kepada ahli keluarga Ghafar.
Tepat pada pukul 2.30 petang, orang awam yang berkumpul di pekarangan Masjid Negara mula berbaris panjang untuk memberikan penghormatan terakhir kepada Allahyarham Ghafar.
Ini diikuti oleh golongan pemimpin dan kenamaan termasuk menteri Kabinet, tokoh politik, ahli korporat dan profesional kira-kira sejam kemudian.
Jenazah Allahyarham kemudiannya dibawa ke dewan utama sembahyang, untuk disembahyangkan selepas solat Asar.
Upacara sembahyang jenazah itu diketuai oleh Imam Besar Masjid Negara, Datuk Kamaruddin Zakaria.
Suasana pilu semakin terasa sebaik sahaja jenazah Allahyarham diusung ke Makam Pahlawan untuk disemadikan dengan penuh penghormatan negara.
Sekali lagi, Kamaruddin mengetuai pembacaan talkin, manakala pembacaan doa diketuai oleh Timbalan Mufti Wilayah Persekutuan, Wan Halim Wan Harun.
Cuaca yang pada mulanya cerah, bertukar mendung pada sebelah petang, diikuti dengan hujan renyai-renyai seolah-olah turut menangisi pemergian tokoh yang banyak berjasa itu.
Bacaan talkin dan doa yang mengingatkan manusia tentang kematian dan kebesaran Allah, menambahkan lagi suasana hiba dan sayu di kawasan makam.
Perdana Menteri selepas itu mengetuai majlis menyiram air mawar ke atas pusara Allahyarham Ghafar.
Ini diikuti oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor yang sebelum itu menziarah jenazah Allahyarham di kediamannya di Bangsar.
Kemudiannya, diikuti oleh anak-anak dan ahli keluarga terdekat Allahyarham.
Majlis penghormatan ke atas Allahyarham Ghafar berakhir kira-kira pukul 5.40 petang.
Pemergian Allahyarham itu menyaksikan negara kehilangan seorang lagi pemimpin berwibawa dan tidak jemu-jemu mencurahkan khidmat kepada rakyat dan tanah air.
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Muzium Tun Ghafar Baba

Koleksi Allahyarham dikumpul di Melaka

KUALA LUMPUR 23 April - Kerajaan negeri Melaka telah mendirikan Muzium Tun Ghafar Baba sebagai menghargai jasa dan perjuangan bekas pemimpin negara itu.

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, muzium yang didirikan di Peringgit itu mengumpulkan segala koleksi berkaitan perjuangan bekas Timbalan Perdana Menteri itu.

Beliau berkata, pembinaan muzium tersebut telah dimulakan dua tahun lalu dan ia telah dirasmikan oleh Yang Dipertua Negeri, Tun Mohd. Khalil Yaakob dua bulan lalu.

``Kerajaan negeri telah membelanjakan kira-kira RM400,000 untuk kos mengambil alih rumah Allahyarham di Peringit untuk dijadikan muzium.

``Dua bulan lepas, muzium itu diubah suai dengan kos RM180,000 dan dirasmikan oleh Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd. Khalil Yaakob,'' katanya kepada pemberita ketika ditemui semasa menziarah jenazah Allahyarham Tun Ghafar di kediamannya di Lorong Bukit Pantai 5, Bangsar di sini, hari ini.

Mohd. Ali berkata, pembinaan muzium tersebut telah pun dimaklumkan kepada Ghafar dan Allahyarham pernah menyatakan hasratnya untuk melawat muzium tersebut tetapi tidak kesampaian.

Malah, katanya, Ghafar juga telah bersetuju mendermakan koleksi peribadinya untuk dipamerkan di muzium berkenaan.

``Kerajaan negeri juga menjemput orang ramai yang memiliki barang berkaitan Tun untuk menyerahkannya bagi ditempatkan di muzium berkenaan.

``Jika bangunan tersebut tidak cukup besar, kerajaan negeri sedia membina bangunan tambahan untuk diletakkan semua khazanah Tun Ghafar,'' katanya.

RUJUKAN:http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2006&dt=0424&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_08.htm#ixzz2mBV1heOs  © Utusan Melayu (M) Bhd

Perginya seorang pejuang

ARKIB : 24/04/2006
Oleh: ZULKIFLI JALIL


PILU...Tamrin menyiram pusara Allahyarham bapanya, Tun Ghafar Baba sambil disaksikan oleh anggota keluarga dan kenamaan termasuk Abdullah Ahmad Badawi, Najib Tun Razak dan Rosmah Mansor di Makam Pahlawan, Masjid Negara, Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 23 April - Negara hari ini meratapi pemergian seorang pemimpin yang menghabiskan hampir seluruh kehidupannya kepada perjuangan bangsa dan negara.

Kembalinya ke rahmatullah Tun Ghafar Baba, 81, di Pusat Perubatan Gleneagles Intan (GIMC) selepas 90 hari terlantar akibat komplikasi jantung, paru-paru dan buah pinggang bermakna negara kehilangan seorang pejuang yang bersikap sederhana.

Jalur Gemilang pada keranda Allahyarham serta penghormatan negara yang diberikan kepadanya merupakan pengiktirafan untuk negarawan yang banyak berjasa.

Ghafar yang disemadikan bersama tokoh negara lain di Makam Pahlawan, Masjid Negara di sini meninggalkan catatan sejarah bukan sedikit dalam perkembangan politik dan pembangunan negara ini.

Allahyarham bukan sekadar pejuang kemerdekaan tetapi juga pengisi kepada kemerdekaan itu sendiri melalui sumbangannya dalam penubuhan dan menggerakkan agensi-agensi bagi meningkatkan taraf hidup rakyat.

Titisan air mata rakan-rakan seperjuangan termasuk bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Musa Hitam yang berasa sebak dengan pemergian Allahyarham jelas menunjukkan betapa mereka akan merasai kehilangan seorang pemimpin yang serba sederhana dalam pelbagai perkara.

Kepiluan ini turut dirasai oleh rakan-rakan yang pernah bersama-sama dengan Allahyarham seperti Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Allahyarham mula mengorak langkah untuk memperjuangkan nasib bangsa dan negaranya, apabila melibatkan diri dalam politik pada tahun 1940 dengan menyertai Kesatuan Melayu Muda (KMM) di Melaka ketika berusia 15 tahun.

Dari situlah bermulanya perjuangan Ghafar untuk menuntut kemerdekaan dan kemudiannya mengisi kemerdekaan dengan pelbagai sumbangan kepada parti dan negara.

Kira-kira 11 tahun kemudian, bintang politik Allahyarham semakin terserlah apabila memegang beberapa jawatan seperti Pengerusi UMNO Melaka, Pegawai Penerangan UMNO Malaya, Setiausaha Agung Barisan Nasional dan menjadi Naib Presiden UMNO.

Sikap kesederhanaan dan bijak berdiplomasi telah membolehkan Ghafar yang dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri pada 1986 menangani apa juga masalah sama ada politik atau pentadbiran negara secara tenang.

Sebagai seorang pejuang, Ghafar tidak pernah mengenal erti kekecewaan, apatah kemewahan.

Walaupun sudah menjadi Timbalan Perdana Menteri, kehidupan dan perwatakan Ghafar tidak pernah berubah.

Justeru ia bukanlah suatu yang luar biasa apabila Ghafar yang raut wajah serius tetapi mudah didampingi ini bekerja di bawah empat Perdana Menteri.

Allahyarham pernah melaungkan kemerdekaan bersama Tunku Abdul Rahman, berjuang meningkat taraf hidup orang Melayu terutama di kawasan luar bandar di bawah Tun Abdul Razak dan berganding bahu bersama Tun Dr. Mahathir Mohamad menghadapi krisis politik dan pentadbiran negara.

Walaupun tidak berada dalam Kabinet hampir 10 tahun mulai 1976 namun keringat dan bakti Ghafar kepada parti dan negara tidak pernah `kering'.

Ketokohan dan kewibawaan Allahyarham sebagai seorang pejuang yang tidak mengenal erti putus asa terserlah apabila Allahyarham dipilih menjadi Presiden de facto MCA pada tahun 1985.

Kesederhanaan serta jiwanya yang lembut tetapi tegas telah memungkinkan Dr. Mahathir memilih Allahyarham menjadi Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1986.

Sejak itu, sumbangan Ghafar kepada parti dan negara semakin memuncak, ini termasuklah merealisasikan penubuhan UMNO di Sabah.

Walaupun berundur secara sukarela pada tahun 1993 ketika menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UMNO, ia bukanlah satu langkah `orang yang kecewa'.

Ghafar berundur demi menjaga kestabilan dan perpaduan parti, itu lebih penting daripada segala-galanya bagi Allahyarham.

Pemimpin dan ahli UMNO sudah pasti mengenang jasa Ghafar yang berjuang menghidupkan semula UMNO selepas diharamkan oleh Mahkamah Tinggi pada 1988 ekoran perpecahan akibat perebutan jawatan tertinggi parti pada Perhimpunan Agung UMNO 1987. UMNO pulih dan kembali stabil seperti hari ini antaranya juga disebabkan oleh perjuangan Ghafar tanpa mengira masa atau tenaga.

Ironinya, Ghafar disenangi kawan dan lawan politiknya sama ada dalam UMNO mahupun pembangkang.

Justeru tidak hairanlah, semua pemimpin tanpa mengira fahaman politik mengunjungi rumah Allahyarham sejak awal pagi lagi bagi memberi penghormatan terakhir.

Ghafar dikenali sebagai suara yang sentiasa peka dalam menyampaikan pandangan rakyat biasa dan rakyat bawahan ke peringkat atasan.

Bukan sekadar kerjaya politik. Allahyarham juga diingati kerana usahanya dalam memartabatkan ekonomi orang Melayu.

Antara sumbangan terbesar Ghafar ialah menubuhkan Amanah Saham Mara yang memperkenalkan orang Melayu kepada institusi pasaran saham dalam merubah tahap kehidupan mereka.

Kepada parti-parti komponen BN, mereka kehilangan seorang tokoh yang telah memperlihatkan kematangan serta sentiasa menyampaikan suara perimbangan dalam perkara-perkara menyentuh isu sensitif berkaitan agama, kaum, budaya dan bahasa.

Dan ungkapan Allahyarham `walaupun sudah menjadi pemimpin, kita jangan lupa asal usul kita, akar umbi kita' pastinya tidak akan dilupakan. Ghafar adalah seorang pemimpin dan pejuang yang sukar dicari ganti.

Sepertimana hujan renyai-renyai sebaik sahaja pengkebumiannya selesai kira-kira pukul 5.40 petang, begitulah juga jasa yang ditinggalkan oleh Allahyarham, ia akan terus `menyirami' negara ini. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya.
RUJUKAN:http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2006&dt=0424&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm#ixzz2mBSMG8l3 © Utusan Melayu (M) Bhd

AISHAH GHANI SENATOR WANITA PERTAMA

RUJUKAN : GHULAM JIE M KHAN, BUKU REKOD MALAYSIA EDISI KHAS 1, TAMPIN, AINNA'S PUBLICATION,1977, hlm.72 

KEMUNCULAN MAT KILAU DI KAMPUNG KEDONDONG 1969

SUMBER: UTUSAN MALAYSIA

Khamis, 28 November 2013

WAHAB TIDAK GENTAR BERHADAPAN DENGAN KOMUNIS

RUJUKAN: BERITA MINGGU 13.2.92

PAHLAWAN


Mohd. Shah antara perwira sebelum merdeka  
Oleh: HAMZAH SARAH
Mohd. Shah Abd Rahman menunjukkan buku yang berjudul Darurat Di Terengganu 1948- 1960 yang turut memuatkan perjuangan Jungle Squad memerangi pengganas komunis.

NAMANYA tidaklah sehebat Kanang Anak Langkau, namun jasa dan pengorbanannya mempertahankan negara dari ancaman pengganas komunis tidak kurang hebatnya.
Mula menyertai pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada 24 Julai 1947 ketika berusia 19 tahun, Mohd. Shah Abd. Rahman, 80, merupakan salah seorang anggota pasukan itu yang merasai pahit getir berjuang memerangi pengganas komunis.
Selepas menjalani latihan selama setahun di Pusat Latihan Polis (Pulapol), beliau ditugaskan ke Kemaman, Terengganu pada 1948 bersama rakan sepermainan yang dikenali sebagai ‘Mohd. Taib’ yang secara kebetulan turut sama menyertai pasukan polis serta menerima latihan di Pulapol.
‘‘Saya mungkin bernasib baik bertemu kembali teman sepermainan dari Batu Pahat, Johor yang turut sama menyertai pasukan polis.
‘‘Ini memberi semangat pada kami untuk berkhidmat dalam pasukan polis,’’ katanya ketika ditemui di rumahnya di Kemaman, Terengganu baru-baru ini.
Menurutnya, ketika di Terengganu, mereka berkhidmat dalam platun Jungle Squad yang ketika itu berpangkalan di Balai Polis Chukai, Kemaman.
Katanya, kawasan pengawasan skuad itu meliputi hutan di Chukai hingga ke penghujung Kampung Pasir Raja di sempadan Terengganu-Pahang.
Beliau yang dipanggil ‘Datuk Mat’ oleh penduduk kampung berkata, satu ketika platun Jungle Squad yang mempunyai 20 anggota telah diarah menjalankan misi mengesan ketua kumpulan kominis di kawasan Pasir Raja oleh Ketua Polis Kemaman Ketika itu, D.W Bidn.
‘‘Sebenarnya D.W Bidn merupakan orang yang bertanggungjawab menubuhkan platun Jungle Squad yang khusus untuk memerangi komunis,” ujarnya yang memegang nombor diri Private Constable (PC) 9267.
Mengimbau kembali kenangan tersebut Mohd. Shah berkata, 20 anggota platun Jungle Squad meredah hutan tebal ke kawasan Pasir Raja pada pagi 15 Ogos 1948 dan berkhemah di situ pada waktu malam.
Menurutnya, ketua komunis yang hendak dikesan itu dikenali sebagai Awang Ali, seorang guru Sekolah Rakyat.
Sebelum ini, ketua komunis berkenaan telah membuat beberapa kekacauan di beberapa kawasan termasuk Hulu Chukai, Jabor, Air Putih dan juga Air Jernih.
Selain itu, kumpulan komunis itu juga terlibat dalam beberapa siri pembunuhan termasuk membunuh pengurus syarikat lombong bijih timah Kajang Mining pada tahun 1948.
‘‘Bagaimanapun apabila platun kami sampai ke lokasi yang diarah, kumpulan komunis berkenaan termasuk ketuanya telah meninggalkan kawasan terbabit menuju ke Kuala Lipis, Pahang untuk menyerah diri,” ujarnya.
Hasrat komunis berkenaan untuk menyerah diri diketahui selepas platun tersebut terjumpa tulisan pada sebatang pokok iaitu ‘tolong jangan lagi mengejar saya, saya ingin menyerah diri di Kuala Lipis, Pahang’ yang dipercayai ditulis oleh komunis berkenaan.
‘‘Memang benar apa yang ditulis pada pokok itu, ketika kami sedang mengadakan operasi di hutan Pasir Raja, ketua unit platun kami menerima berita mengenai ketua komunis itu menyerah diri di Balai Polis Kuala Lipis, Pahang,’’ jelas Mohd. Shah.
Menurutnya lagi, pada hari yang sama, platun tersebut diarah ke kawasan Jongok Batu untuk mengesan saki baki komunis di kawasan tersebut.
‘‘Malang tak berbau tiba-tiba platun kami diserang hendap. Mohd. Taib iaitu kawan karib saya yang mengetuai barisan hadapan tidak bernasib baik, dia terkena tembakan.
‘‘Shah aku dah kena.., itulah kata-kata terakhir dari Mohd. Taib yang ketika itu berusia 22 tahun kepada saya selepas ditembak di bahagian dada oleh pengganas komunis dengan menggunakan peluru MK3,” ujarnya.
Tambah Mohd Shah lagi, melihat Mohd. Taib menggelupur akibat terkena tembakan pengganas, dia semacam dirasuk menembak bertubi-tubi ke arah komunis menggunakan ‘brend gun’ sehingga drama tembak menembak itu selesai.
Tembakan pada dada Mohd Taib tembus sehingga belakang badannya dan Mohd. Shah menggunakan kain pelekat untuk membalut dada rakannya itu sebelum dibawa ke Hospital Dungun untuk rawatan.
‘‘Tuhan maha kuasa atas apa yang berlaku, setibanya Mohd Taib di hospital, doktor bertungkus-lumus cuba menyelamatkannya dengan menyuntik ubat, bagaimana dia enggan disuntik kerana katanya ajalnya sudah hampir tiba dan tidak berapa lama selepas itu dia meninggal dunia,’’ cerita Mohd. Shah dengan linangan air mata.
Katanya, Mohd. Taib mati di medan perang sebagai seorang wira kerana mempertahankan negara.
‘‘Boleh dikatakan setiap kali masuk ke hutan antara Pasir Raja dan Jongok Batu, tembak menembak sentiasa berlaku namun saya sentiasa terselamat kerana dilindungi oleh Allah,” ujarnya.
Mohd. Shah berkata, beliau tidak pernah gentar sepanjang menganggotai platun itu walaupun sering diserang hendap oleh pengganas komunis.
Beliau mengakui mempelajari sesuatu dari seorang alim di Johor Baharu pada satu ketika dulu untuk tujuan keselamatan dengan syarat tidak boleh tinggal sembahyang lima waktu serta tidak boleh mengambil barang rampasan musuh walaupun sebiji beras.
Tambah beliau lagi, nama Mohd. Taib yang terkorban ketika menjalankan tugas di hutan Pasir Raja telah tercatat sebagai perajurit yang terkorban untuk negara di Tugu Peringatan.
‘‘Platun Jungle Squad sememangnya digeruni oleh komunis, ini diberitahu oleh beberapa pengganas yang menyerah diri serta punca utama ketua mereka yang terkenal sebagai Awang Ali menyerah di Balai Polis Kuala Lipis,’’ katanya bangga.
Beliau bagaimanapun kesal peristiwa pahit ketika menganggotai Platun ‘Jungle Squad’ tidak dicatat dalam buku Darurat Di Terengganu Tahun 1948-1960 yang ditulis oleh Othman Muhamad.
Apa yang paling dikesalkan, beliau tidak pernah diundang setiap kali perbarisan diadakan sempena Hari Polis sebaliknya hanya menjadi penonton dari luar pagar.
Dalam menghabiskan saki baki usianya, Mohd Shah berkata, beliau pernah memohon bantuan untuk membina pagar di kawasan rumahnya bagi menghalang khinzir merosakkan tanaman serta memakan ternakannya tetapi tidak dilayan.

Katanya, hidup mesti diteruskan dan sekarang beliau hanya melakukan kerja-kerja kampung kerana baru sahaja ditamatkan khidmatnya sebagai pengawal keselamatan di Sekolah Menengah Agama AlFalah, Kemaman, Terengganu.
SUMBER RUJUKAN:PAHLAWAN ARKIB UM : 25/01/2007

TUNKU ABDUL RAHMAN MENGISYTIHARKAN KEMERDEKAAN TANAH MELAYU 31.8.1957


DELEGASI MERDEKA KE LONDON 9 MEI 1957


PERISTIWA SEJARAH 13 FEBRUARI 1956


VIDEO MAT KILAU PAHLAWAN PAHANG


Bekas speaker Dun Pahang meninggal dunia

NORFARHIZA MOHD ATAR
21 Januari 2013


KENANGAN...Mohd Khairuddin menunjukkan gambar kegiatan politik dan kewartawanan ketika diwawancara di rumahnya di Batu Satu, Jalan Jerantut-Benta.
JERANTUT - Bekas speaker Dun Pahang, Datuk Mohd Khairuddin Mohd Kawi meninggal dunia disebabkan sakit tua pada usia 85 tahun di Hospital Jerantut pada jam 4.30 pagi semalam.
Mohd Khairuddin menghembuskan nafas terakhir di sisi isteri, Datin Zainah Razak, 55, dan empat anaknya.

Allahyarham yang dikenali sebagai tokoh politik, budaya dan penulis di Pahang sebelum ini dikurniakan anugerah Dato’ Kurnia Budiman daripada kerajaan negeri.

Adik Allahyarham, Datuk Chu Rahimah Mohd Kawi berkata, abangnya dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan pada jam 5 petang kelmarin setelah mengadu sakit.

Menurutnya, Allahyarham dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Mat Kilau, bandar Jerantut pada petang semalam.

“Saya mewakili ahli keluarga abang saya (Mohd Khairuddin) berterima kasih kepada hospital, jawatankuasa Masjid Jamek bandar ini, bekas kenalan politiknya dan ahli kariah kerana menziarahi serta menyumbangkan tenaga untuk pengebumiannya," katanya, di sini, semalam.

Mohd Khairuddin dilahirkan pada 3 Ogos 1928, menerima pendidikan awalnya di Kuala Lipis sebelum menyambung ke peringkat pendidikan Inggeris di Sekolah Clifford sehingga lulus Senior Cambridge.

Langkahnya dalam politik bermula pada 1951 apabila beliau mula berdamping dengan Tun Abdul Razak di Kuala Lipis ketika Tun dilantik sebagai Ahli Mesyuarat Kerajaan Persekutuan dan Ketua Pemuda Umno Malaya.

Beliau berkecimpung dalam arena politik dan wakil rakyat selama lima penggal bermula 1955 apabila menjadi calon Umno ketika berusia 27 tahun serta memenangi kerusi kawasan Lipis Barat Daya pada Pilihan Raya Persekutuan Tanah Melayu yang pertama.

Seterusnya, Allahyarham dipilih menjadi wakil rakyat Umno dari 1959, 1964, 1969, 1974 sehingga 1978 di kawasan Lipis dan Jerantut.

Selepas memenangi pilihan raya Dun Kawasan Jerantut pada 1978, Allahyarham dilantik sebagai Speaker (Yang Di Pertua) Dun Pahang yang pertama ketika berusia 42 tahun.


Allahyarham semasa hayatnya juga merupakan wartawan Utusan Melayu bermula sewaktu pemerintahan British hinggalah pasca merdeka.

Rabu, 27 November 2013

KESAN SEJARAH DI PANTAI MORIB

MEMORIAL SEJARAH DI PANTAI MORIB- MAT SMKJ2
Pada 19 Februari 2012 saya berkunjung ke Pantai Morib buat kali terakhir bersama empat orang anak saya iaitu Muhamad Adam, Nursyafira Afrina, Nursyafiza Husna dan Abdul Azim untuk  melawat pantai Morib dan membuat penyelidikan sejarah di Pantai Morib. Ini merupakan kunjungan terakhir  kami kerana isteri saya telah dapat bertukar dari Kolej Matrikulasi Selangor di Banting, balik ke Bandar Pusat untuk bertugas sebagai Pensyarah Matrikulasi Teknikal, Pahang. Jadi tamatlah keperitan berulang dari Bandar Pusat ke Banting selama tiga tahun.

       Pantai Morib terletak di negeri Selangor, menghadap Selat Melaka. Bandar terdekat ialah Bandar Banting yang jaraknya sekitar 15 km. Pantai Morib merupakan salah satu daya tarikan pelancong dan kunjungan orang ramai pada hari cuti dan hujung minggu.Kali pertama saya berkunjung ke Pantai Morib ialah pada tahun 1984. Ketika itu saya bersama pensyarah dan pelajar tahun 1 Pengajian Geografi, UKM membuat kajian geografi di Pantai Morib.
                                         Gambar 1: Memorial Peringatan Pendaratan  tentera India dari Batalion ke 45
                                                          tentera Marin British
 Pantai Morib menyimpan pelbagai sejarah negara di mana pada 9 September 1945, satu pasukan tentera India dari Batalion ke-46 tentera marin British telah mendarat di kawasan tersebut bagi mempertahankan persisiran pantai daripada serangan tentera Jepun. Suatu masa dahulu, Pantai Morib pernah menjadi sebuah kawasan pelancongan yang popular di kalangan pelancong asing mahupun tempatan.
 Gambar 3: Maklumat pendaratan tentera India dari Batalion ke 45 tentera Marin British
                                          Gambar 4: Keindahan Pantai Morib

ISMAIL WIRA NEGARA

Ismail Omar menyertai polis kerana melihat kekejaman komunis.

Kebangkitan Tok Janggut Menentang Penjajah British 1915

Kematian Tok Janggut - MAT SMKJ2
Pertempuran Di Kampung Dalam Pupuh.
Pada 24 Mei 1915 Tok Janggut menyerang khemah Malay States Guiders di Dispensary  Pasir Puteh kira-kira pukul 3.00 pagi. Pasukan British pimpinan Langham-Carter, Pepys dan A.G Maxwell memburu Tok Janggut dan bertempur dengan pasukan Tok janggut yang berkubu di Kampung Dalam Pupuh. Dalam pertempuran tersebut, Tok Janggut terkorban bersama-sama dengan Tok abas dan Tok Hussein.[1][1] Ruslan Zainuddin, Sejarah Malaysia, Shah alam, 2003,hlm.274PENGORBANAN WIRA NEGARA

Tangan kanan Ismail cacat 

MOHD NOOR WIRA NEGARA


SUMBER:SINAR HARIAN 29.9.2013

PUNCA KEMATIAN TOK JANGGUT

SUMBER:GHULAM JIE KHAN, RAJA MELAYU KERABAT DAN PEMBESAR, hlm.155

SAMBUTAN ULANG TAHUN TLDM DI WOODLANDS 4 JULAI 1975


MAT KILAU MANDI EMBUN

Sumber:Ghulam Jie M Khan, Raja Melayu Kerabat dan Pembesar; hlm.221

KUBU PERTAHANAN BRITISH DI TELUK CEMPEDAK, KUANTAN.


Hari selasa 26 November 2013 saya ke MRSM Kuantan kerana menghantar anak saya yang menduduki ujian kelayakan ke MRSM 2014 bagi pelajar Tingkatan 4. Oleh kerana masa peperiksaan jam 2.00-5.30 petang, maka saya mengambil kesempatan membuat penyelidikan sejarah di Pantai Teluk Cempedak.

Gambar 1: Bergambar di Kubu Pertahanan British

Gambar 2: Pandangan Kubu British dari sisi.

Gambar 3: Kedudukan Kubu berhampiran pantai Teluk Cempedak.
       Sebagai persiapan awal menentang Jepun, kerajaan British di Tanah Melayu telah membina kubu pertahanan di Pantai Teluk Cempedak. British telah menempatkan Briged ke-22 India di Kuantan kerana mejangka Jepun akan melakukan pendaratan dari laut, di pesisiran pantai negeri Pahang. kawasan yang dikenalpasti  termasuklah Pantai Teluk Cempedak. 

KERETA MERDEKAPERTANDINGAN MENCIPTA LAGU KEBANGSAAN 1956


PERJALANAN SEBUAH KEMERDEKAAN


SUMBER: KELUARAN KHAS BERITA HARIAN, 30 OGOS 2007, hlm.13


NOSTALGIA SAMBUTAN MERDEKA 1958


HARI KEMERDEKAAN 31.8.1958


NOSTALGIA HARI KEMERDEKAAN PERTAMA


WIRA MENENTANG PKM


KEGANASAN PKM


Perlukah sejarah ditulis semula?


Oleh Mohd. Shauki Abd. Majid
HARI Sabtu ini adalah ulang tahun kemerdekaan Malaysia yang ke-56. Tarikh yang mengingatkan kita bagaimana jerihnya perjuangan pemimpin terdahulu untuk menentukan haluan negara, dari sebuah negara yang rakyatnya dikatakan “tidak mampu membuat sebatang jarum", dalam tekad dan kesungguhan akhirnya Malaysia menuju ke tahap negara maju.
Kejayaan membina negara bangsa yang berdaulat, yang mempunyai kestabilan ekonomi dan politik memerlukan pengorbanan dan kesungguhan, menterjemahkan hasrat rakyat menjadi hasrat negara, adalah satu petunjuk bahawa penglibatan rakyat yang aktif dan berkesan. Tanpa kerjasama setiap rakyat, suatu kerangka yang baik akan bertukar menemui kegagalan.
Rakyat Malaysia boleh meneladani apa yang sedang berlaku di Mesir. Kemerdekaan yang mereka dapatkan dari penjajahan hanyalah kemerdekaan secara simbolik sahaja kerana hakikatnya rakyat tidak merdeka dari suasana negara yang damai dan aman. Kuasa-kuasa luar selalu membayangi perjalanan kerajaan mereka. Tiga presiden Mesir adalah dalam kalangan tentera (Gamal Abdel Nasser, Anwar Sadat dan Hosni Mubarak) dan Dr. Mohamad Mursi merupakan kalangan orang awam yang pertama menduduki jawatan itu.
Bagaimanapun, hayat pentadbiran Mursi hanyalah kekal selama setahun lima hari, beliau ditumbangkan oleh tentera, yang mendapat sokongan Amerika Syarikat.
Sebulan sebelum Mursi digulingkan, Amerika Syarikat menyalurkan bantuan lebih satu bilion dolar kepada pihak tentera manakala presiden yang dipilih oleh 61 peratus pengundi pada bulan Jun 2011, masih gagal membawa pelaburan bernilai dua bilion dolar dari negara-negara Arab. Mursi terus dikuasai oleh Ikhwanul Muslimin, akibatnya pada bulan sebulan sebelum disingkirkan, berlaku tunjuk perasaan mendesak beliau mengundurkan diri.
Semasa berucap menerima jawatan Presiden Mesir, Mursi telah berjanji akan membantu memulihkan ekonomi dengan membawa masuk pelaburan yang besar, dan dengan itu rakyat akan memperoleh peluang pekerjaan di samping menyediakan perumahan untuk rakyat.
Sayangnya, semua janji tersebut tidak berjaya dilaksanakan kerana Mursi hanya menumpukan seluruh keupayaannya untuk mengukuhkan kedudukan Ikhwanul Muslimin.
Apa yang dapat kita pelajari bahawa menguruskan sesebuah negara bukanlah satu perkara yang mudah, tidak sekadar boleh berjanji kepada rakyat. Rakyat akan menghukum pemimpin yang hanya tahu berjanji, kerana rakyat memerlukan suasana kehidupan yang lebih baik dan nasib mereka akan berubah.
Berlainan dengan landasan tindakan yang diambil oleh pemimpin Malaysia. Sebaik sahaja mencapai kemerdekaan, azam pemimpin ialah membasmi kemiskinan menerusi potensi sumber manusia dengan menggerakkan setiap daripada mereka bersekolah, kerana percaya pengetahuan bakal mengubah nasib seseorang.
Sejak merdeka, kerajaan tidak pernah berhenti untuk membina infrastruktur, daripada kemudahan kesihatan, pendidikan dan sosial hinggalah mencipta peluang pekerjaan kepada rakyat bahkan merupakan negara yang paling cepat berjaya melepaskan kemelesetan. Ia didorong oleh pertumbuhan domestik yang mapan dan terus meningkat
Sejak merdeka, Mesir tidak membangunkan pertumbuhan ekonomi domestik yang tinggi, kerana terus mengharapkan bantuan dan sumbangan dari luar. Lebih separuh penduduk Mesir hidup dalam kemiskinan, dan sebahagian besar ekonominya bergantung kepada kemasukan pelancong asing.
Sejak revolusi yang membawa kepada penyingkiran Hosni Mubarak, sektor pelancongan terjejas teruk menyebabkan sebahagian rakyat mula mempersoalkan keberkesanan Mursi memulihkan ekonomi.
Ada setengah pemimpin politik merasakan bahawa ideologi yang mereka bawa itu lebih baik dengan kepentingan politik mereka, didesak agar sejarah nasionalisme negara ditulis semula agar haluan politik kiri yang tidak bersendikan “ketuanan Melayu" diterima sebagai dominasi nilai baharu yang bersendikan prinsip kebebasan dan meritokrasi.
Hasrat mereka adalah jelas kerana dengan menghapuskan “ketuanan Melayu", negara ini akan memperlihatkan prinsip pemerintahan yang lebih adil dan saksama. Bagi mereka, oleh kerana pertubuhan politik masih berasaskan perkauman, ia tidak akan membawa kepada penyatuan yang lebih baik dan berkesan.
Pemimpin politik yang berjuang untuk menghapuskan “ketuanan Melayu" itu sebenarnya merupakan kelompok yang menikmati kedudukan lebih baik daripada perjuangan pemimpin Melayu sebelumnya, meletakkan dasar dan kepentingan membangunkan ekonomi Melayu.
Misalnya, berdasarkan latar belakang keluarga, Tan Sri Khalid Ibrahim banyak memperolehi kekayaan peribadi menerusi dasar tersebut, daripada seorang sederhana beliau menjadi seorang yang memiliki saham dan aset jutaan ringgit.
Kegagalan Mursi melaksanakan apa yang pernah dijanjikan membawa padah yang besar, kerana usaha Amerika Syarikat untuk kembali mencaturkan politik Mesir dan menjaga kepentingan Israel menerusi dokongan tentera semakin jelas. Amerika Syarikat tetap memerlukan Mesir walaupun dari segi sumber ekonomi, Mesir tidak mempunyai produk yang banyak, Mesir adalah pangkalan strategik menyekat ideologi politik Islam.
Ramai yang percaya ideologi politik yang sedang dikembangkan oleh pakatan pembangkang tidak mampu meraih sokongan sebahagian besar masyarakat, ia dikhuatiri dipengaruhi oleh beberapa pertubuhan asing yang mahu menjadikan Malaysia porak-peranda. Mereka mahukan Malaysia sebagai negara yang mudah dikuasainya kerana mempunyai sumber bahan mentah yang banyak, kesuburan tanah dan flora dan fauna yang boleh menjana sumber ekonomi yang besar.
Usaha yang dilakukan ialah menyalurkan bantuan kepada pertubuhan politik yang bertentangan dengan parti yang memerintah, menggalakkan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan mengadakan aktiviti pemesongan persepsi, dan yang paling mereka mahukan ialah melunturkan semangat patriotisme.
Bagi melunturkan semangat patriotisme ialah dengan memperkuatkan tindakan menolak “ketuanan Melayu" dalam kalangan generasi muda dengan alasan, ia bersifat perkauman, diskriminasi dan zalim kepada kaum-kaum lain.
Sebenarnya, “ketuanan Melayu" telah memberikan banyak faedah dan kesejahteraan kepada bukan Melayu, kerana orang Melayu tidak pernah mempersoalkan penguasaan ekonomi bukan Melayu. Kerajaan yang berteraskan politik Melayu, tidak pernah merampas peluang ekonomi dari penguasaan bukan Melayu.
Apa yang kerajaan laksanakan ialah membesar kek ekonomi dan mencipta peluang pertumbuhan dalam bidang baharu, di mana orang Melayu diberikan peluang dan digalakkan menceburinya. Ia adalah sesuatu yang adil, kerana keadilan itu berkait rapat dengan usaha memberikan hak kepada golongan yang berhak, dan bukannya mendasarkan siapa kuat, dia dapat dan yang kaya membolot semuanya.
Dalam suasana meraikan ulang tahun kemerdekaan ini, setiap rakyat tidak sepatutnya terpengaruh dengan pelbagai dakwaan kononnya, kerajaan yang memerintah mahu menggunakan sejarah dan semangat patriotik bagi mengekalkan kedudukan politiknya.
Sebenarnya, mereka yang mempersoalkan pengibaran bendera bukan mencerminkan semangat patriotik itulah yang sebenarnya berjuang untuk menukarkan Jalur Gemilang, kerana mereka benci dengan sejarah buruk yang mereka ciptakan sendiri.
Dengan desakan dan perulangan itulah mereka sedang membina kepercayaan baharu, cuba menukar nilai-nilai buruk kepada positif, termasuk tidak menghormati lambang negara, pemimpin yang pernah berjasa dan ikatan nilai kemesraan antara kaum, dan dengan alasan perlu menulis semula sejarah, mereka sebenarnya sedang bergerak dalam “komuniti imaginasi", sebuah komuniti yang hilang akar budaya dan jati diri.
Sempena ulang tahun kemerdekaan ini, sebagai rakyat yang cintakan keamanan dan bertanggungjawab, kita sepatutnya melahirkan rasa syukur yang mendalam. Bahkan, Allah SWT mengingatkan kita melalui firman-Nya yang bermaksud:
“Dan (ingatlah mereka wahai Muhammad) ketika Nabi berkata kepada kaumnya: “Wahai kaumku! Kenanglah nikmat Allah (yang diberikan) kepada kamu ketika ia menjadikan dalam kalangan kamu beberapa orang Nabi, dan ia menjadikan kamu bebas merdeka (setelah kamu diperhambakan oleh Firaun dan orang-orangnya) dan ia memberikan kepada kamu barang yang tidak pernah diberikan kepada seseorang pun daripada umat-umat (yang ada pada masa itu)." - Surah al-Maidah ayat 20
Intipati daripada seruan Nabi Musa a.s yang menyeru bangsanya mengingati nikmat kemerdekaan yang dianugerahkan oleh Allah SWT supaya kita memperbaiki dan membebaskan diri daripada penjajahan mental dan moral oleh kolonial dan neokolonialisme. Kita sepatutnya boleh memperlihatkan kekuatan semangat untuk meyakini bahawa kerajaan sudah, sedang dan akan melakukan yang terbaik untuk negara, sentiasa menunaikan janji dan menghormati kehendak rakyat.
PENULIS ialah Pengurus Besar Analisis dan Pengurusan Isu, Yayasan Dakwah Islamiah
Malaysia.


Rujukan: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20130830/re_01/Perlukah-sejarah-ditulis-semula#ixzz2dRvDA7RX 
© Utusan Melayu (M) Bhd leh Mohd. Shauki Abd. Majid

JEJAK MAT KILAU

JEJAK MAT KILAU - MATSMKJ2

              Dalam usaha mempertahankan agama dan tanah air, bukan sedikit pengorbanan dituntut, usahkan keringat, malah rembesan darah juga ada kalanya seakan-akan lumrah bagi mereka yang sanggup mati demi kedaulatan negara tercinta. Tokoh tersebut ialah Mat Kilau. Kemunculan semula legenda itu pada 26 Disember 1969 menggemparkan tanah air selepas beberapa kali dikatakan meninggal dunia ketika menentang penjajah.[1]


       
       Semasa kebangkitan Datuk Bahaman, Mat Kilau turut melibatkan diri dengan akan menyerang pasukan British di Kuala Lipis. Pada  1892, Lt. Kolonel Walker dan Hugh Clifford telah memasuki dan membakar daerah Budu, iaitu Kubu Mat Kilau. Mat Kilau dapat menyelamatkan diri dan menyertai kumpulan Datuk Bahaman di kawasan Ceka. Dari situ Mat Kilau bergerak terus menentang penjajahan British di Pahang.[2]                                           Mat Kilau selepas muncul kembali  26 Disember 1969.

[1] Jejak Pahlawan Mat Kilau, Utusan Malaysia 10 November 2012, hlm.19.
[2] Mohd Amin Hassan Perluasan Sistem Residen ke Negeri Sembilan Dan Pahang, dlm.Zainal Abidin Wahid, Malaysia Warisan dan Perkembangan Edisi Kedua, Kuala Lumpur, Dewan Bahasa dan Pustaka, 1996, hlm.146.

Selasa, 26 November 2013

Contohi semangat patriotisme generasi dulu


SAMBUTAN Hari Malaysia boleh melahirkan generasi muda yang sayangkan negara dan mempunyai jati diri yang tinggi.


TATKALA Sarawak meraikan ulang tahun kemerdekaan yang ke-50 di bawah nama Malaysia, penerima anugerah Tokoh Kemerdekaan 2010, Datuk Seri Dominic Dago menaruh harapan agar rakyat Malaysia tetap bersatu padu di bawah semangat 1Malaysia.
Bekas Ahli Parlimen Serian itu mahu generasi muda mencontohi semangat patriotik nenek moyang mereka dalam mencapai kemerdekaan.
Beliau menegaskan supaya anak-anak muda tidak ambil mudah berhubung keharmonian, keamanan, kestabilan dan kesejahteraan negara yang dinikmati selama ini.
"Hari Malaysia yang jatuh setiap 16 September adalah bagi meraikan pembentukan Malaysia lima dekad lalu. Ia asas kepada masa hadapan kita," kata Dago yang kini berusia 80 tahun.
Beliau merupakan satu-satunya anggota Jawatankuasa Antara Kerajaan, yang merundingkan penyertaan Sarawak dan Sabah ketika itu dikenali sebagai North Borneo ke dalam Persekutuan Malaysia. Persekutuan Malaysia pada masa itu ditunjangi Malaya dan Singapura.
Namun, apa yang menyedihkan Dago ialah apabila tidak ramai anak muda hari ini yang mengetahui Sarawak telah merdeka daripada jajahan British pada 22 Julai 1963.
Pada 16 September 1963, majlis pengisytiharan Persekutuan Malaysia yang diadakan di Padang Merdeka (dulu dikenali sebagai Padang Central) telah dirasmikan oleh Yang Dipertua Negeri yang pertama iaitu Datu Abang Openg Abang Sapiee iaitu arwah bapa kepada Menteri Perumahan dan Pelancongan Sarawak sekarang, Datuk Amar Abang Johari.
Ketua Menteri Sarawak yang pertama, mendiang Tan Sri Stephen Kalong Ningkan dan Menteri Persekutuan, Tan Sri Mohd. Khir Johari yang mewakili kerajaan Malaya turut berucap pada hari bersejarah itu.
Beliau berkata, ketika itu ramai orang Sarawak menyokong pembentukan Malaysia dengan Parti Negara Sarawak (Panas) yang diketuai oleh arwah Datuk Bandar Mustapha, sekali gus menjadikannya parti politik pertama menyokong langkah tersebut.
Bagaimanapun, ada sekumpulan kecil masyarakat Sarawak yang mahukan British terus memerintah kerana menganggap mereka pihak neutral manakala sebahagian lagi memilih untuk lari ke Indonesia dan menyertai perjuangan bersenjata yang memulakan bibit pemberontakan komunis di negeri ini.
Sejarah dinodai
Dalam tempoh beberapa tahun pertama sejarah Malaysia dinodai dengan Konfrontasi Indonesia-Malaysia, serangan komunis, tuntutan Filipina ke atas Sabah dan pemisahan Singapura daripada Persekutuan pada 19 Ogos 1965.
"Orang kita menghadapi pelbagai masalah dan kesusahan, terutama mereka yang tinggal berhampiran sempadan Indonesia-Malaysia kerana terpaksa menggali lubang di bawah rumah untuk menyelamatkan diri," cerita Dago.
Pihak berkuasa ketika itu juga terpaksa melaksanakan perintah berkurung, terutama di kawasan pedalaman yang berdepan dengan ancaman komunis.
Kerajaan akhirnya memutuskan untuk menempatkan semula penduduk yang disasar komunis ke kawasan terkawal seperti Siburan, Beratok dan Tapah sepanjang Jalan Kuching-Serian. Di Sibu ditubuhkan pula Pemerintahan Keselamatan Kawasan Rajang (Rascom).

KELIHATAN dua petugas melakukan kerja-kerja akhir pemasangan replika logo sambutan 50 tahun Sarawak Merdeka dalam Malaysia di Kuching, Sarawak baru-baru ini."Sebelum itu, kawasan berkenaan tiada jalan, bekalan air atau elektrik, sekolah mahupun klinik. Tetapi kini, saya gembira melihat masyarakat hidup di penempatan baharu dengan jalan bertar, bekalan air dirawat, elektrik, sekolah, klinik dan sebagainya," luah beliau.
Sementara itu, Pengerusi Persatuan Penulis Blog Sarawak, Cyril Dason, 30, memuji keputusan kerajaan Persekutuan mengiktiraf kepentingan Sabah dan Sarawak dalam pembentukan Malaysia dengan mewartakan 16 September sebagai cuti umum, beberapa tahun lalu.
"Ia juga bagus kerana mengajar generasi muda sejarah sebenar Malaysia. Sebelum ini tiada siapa pun kisah tentang Hari Malaysia. Malah, ketika saya belajar dahulu, buku-buku sejarah pun tidak banyak memaparkan mengenainya," katanya lagi.
Mungkin ramai anak muda hari ini yang dikenali sebagai Generasi Y ingin meraikan Hari Malaysia dengan melepak di pusat beli-belah bersama rakan-rakan, ke kelab malam atau bersantai di tepi pantai.
Namun, sebagai seorang penulis blog, Cyril bercadang menggunakan media sosial untuk menghebahkan sambutan hari bersejarah itu di samping berkongsi pelbagai artikel menarik menerusi blognya.
Bagi Ketua Pemuda Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) cawangan Marudi, Sahrein Maloh, 33, Hari Malaysia bagaikan satu peringatan kepada setiap rakyat Malaysia pentingnya perpaduan, tidak kisahlah sama ada mereka dari Sabah, Sarawak atau Semenanjung.
Sahrein akan menyertai pelbagai aktiviti anjuran kerajaan bagi meraikan Hari Malaysia termasuklah perarakan yang melibatkan 92 kontinjen dan 4,000 peserta di Padang Merdeka di Kuching.
Scott Kuek, 34, seorang eksekutif di sebuah agensi kerajaan turut berminat untuk turun padang dan melihat perarakan berkenaan.
"Ramai yang dalam lingkungan umur saya ini lebih suka melihat siaran langsung di kaca televisyen untuk mengelakkan terperangkap dalam kesesakan lalu lintas. Namun saya teringin untuk merasakan sendiri kemeriahan sambutan di lokasi," ujarnya.
Meskipun sibuk dengan tuntutan pekerjaan, Scott mengakui tetap mencari peluang melawat pameran Sarawak 50 Glorious Years di Kompleks Pelancongan Sarawak. Pameran itu padat dengan maklumat berguna yang menceritakan tentang keperitan perjuangan di Sarawak dalam mengecapi kemerdekaan.
Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah berkenan berangkat menghadiri perarakan Hari Malaysia di Padang Merdeka semalam.
Turut menghadiri sambutan ialah pasukan veteran Komanwel dari Britain, Australia dan New Zealand, keluarga Brooke dan pegawai kerajaan yang telah berkhidmat di Sarawak ketika ia mencapai kemerdekaan.
Sambutan itu turut dihadiri Yang Dipertua Negeri Sarawak, Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud. - Bernama


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo. kosmo online 16.9.13